Istorie si Traditie

Festivaluri si evenimente

Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape doua mii de ani. Atestarea documentară a staţiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabula votiva din băi. În perioada civilizaţiei romane, staţiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Impresionaţi de excepţionala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiţi în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.După 1718 începe istoria modernă şi contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului Austriac. Staţiunea a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, dintre care amintim : împăratul Iosif al II-lea , împăratul Francisc I şi împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Elisabeta(Sissi). Existenţa neîntreruptă de două milenii a staţiuni Băile-Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, dar şi de pitoreasca aşezare a staţiunii într-o vale adăpostită de munţi, de o frumuseţe aparte. Aici, de-a lungul anilor s-au născut multe legende, precum cea a lui Hercules, Legenda Grotei Hotilor, însă localnicii susțin că stațiunea are încă multe comori nedescoperite și care poate se lasă uitate de vreme și timp. Fascinanta vale a Cernei, te imbie să ii cutreieri cărările atât într-o zi de vară cât și într-o zi de toamnă târzie. In toate anotimpurile, Munții Domogled adevărați străjuitori ai stațiunii te intampină cu eleganță și maiestrie.  Aici orice turist poate avea parte de dimineţi mângâiate de razele aurii ale soarelui care se întrezăresc printre ramurile copacilor, de minunatele cântece ale păsărilor ce se cuibăresc în pădure. 

Activitati sportive

Hercules Maraton –  se organizeaza anual in luna Mai sau Iunie. Acest eveniment a luat nastere in anul 2009, iar bazele lui au fost puse de catre Clubul Sportiv Alternative Timisoara. 

Tiroliana -Aceasta activitate se poate practica in zona Uzinei de Apa (mai sus putin de Hotelul Roman). Traseul se intinde pe o distanta de aproximativ 70m. Programul in sezonul estival : Luni-Duminica incepand cu ora 15.00

Rafting – acesta se poate practica  pe raul Cerna sub atenta supraveghere a instructorilor. Coborârea pe râul Cerna durează cam 2h, pe o lungime de 5km.

Alpinism/Escalada – Muntii Cernei si Muntii Mehedinti, cele doua masive ofera numeroase trasee de alpinism si escalade turistilor dornici de aventura. 

Drumetii montane –  Fie ca iti doresti sa vezi orasul de la inaltime ori vrei sa fi cat mai aproape de natura, sau pur si simplu tanjesti dupa aerul curat si tare de la inaltime, Parcul National Natural Domogled Valea Cernei iti poate satisface curiozitatile, dar si dorintele. 

 

Simpozionul International de Yoga – Evenimentul are loc anual intre 25 Aprilie – 10 Mai. La acest eveniment participa yoghini din toate colturile tarii, dar si international. Aici se unesc, in meditatie, formand celebrele spirale Ying si Yang, imbratisand totodata natura si energiile sale verzi. Cu acest prilej, localnicii se pregatesc cu mancaruri vegetariene si deserturi alese, asteptand turistii yoghini sa soseasca in statiune. 

 

Festivalul “Pinul Negru de Banat” – Evenimentul are loc în fiecare an la sfârșitul lunii Mai – începutul lunii Iunie și a luat ființă în anul 2004.

 

Festivalul International de folclor “Hercules” – Acesta are loc anual in prima jumatate a lunii Iulie, cu o durata intre 5 si 7 zile. 

 

Festivalul National de muzica usoara “Zambet de copil” – Are loc in luna August, spre sfarsit unde participa copii de toate varstele. 

 

Zilele Orasului Baile Herculane – au loc anual intre 8 si 10 Septembrie. La acest eveniment participa locuitorii orasului, dar sunt asteptati si oameni din zona, turistii. 

 

 

Competitii sportive de pescuit pe Dunare

 

Concurs de pescuit sportiv “Spinning din barca “ – Prima editie a fost organizata in anul 2010, iar de atunci anual se organizeaza in vecinatatea statiunii, in orasul Orsova, concursuri de pescuit pe Dunare, unde participa atat localnicii cat si turistii aflati in zona. Concursul are loc la sfarsitul lunii Octombrie-inceputul lunii Noiembrie si aduna editie de editie tot mai multi participanti. Informatii despre concurs se pot gasi la locatia noastra sau pe pagina de Facebook, sectiunea Evenimente. 

Obiective turistice in zona Baile Herculane (pe o distanta de 60km)

 

Muzeul de Istorie Nicolae Cena; Cazinoul; Statuia lui Hercules; Baile imperiale romane; Valea Cernei si Lacul Prisaca;Baile Apollo I si II; Baile termale 7 Izvoare Reci/Calde; Pestera Hotilor; Crucea Alba; Cascada Vanturatoarea; Grota cu Aburi; Cheile Peciniscai; Izvorul Diana III; Foisorul Verde/Rosu/Galben; Manastirea Tismana; Manastirea Lainici; Poarta Sarutului-Tg.Jiu; Masa Tacerii-Tg.Jiu; Cheile Nerei-zona Bozovici; Cascada Bigar-zona Bozovici; Manastirea Sfanta Ana-Orsova; Clisura Dunarii, Manastirea Vodita; Muzeul Portile de Fier I; Piciorul podului lui Traian-Dr.Tr.Severin; Cetatea Severinului.